Inflationen i Ryssland oroar

Inflationen fortsätter att vara det största ekonomiska spöket i Ryssland. Allt talar för att centralbanken kommer att låta rubeln stärkas för att hålla tillbaka prishöjningarna.

Konsumentpriserna ökade med 0,9 procent i juli enligt färsk statistik. För året som helhet väntas prisökningarna bli mellan 8,5 och 9 procent. Därmed spräcks regeringens inflationsmål.

Siffran är mer än tre gånger högre än vad som är fallet i andra ledande industriländer.

Prisökningarna är begripliga med tanke på att den ryska ekonomin ångar på i full fart.

Tillväxten i år väntas hamna på 7,1 procent och den har legat ungefär på den nivån år efter år sedan sekelskiftet.

Oroar även konsumenter
Löneökningarna det senaste året har varit dubbelt så höga. Julisiffrorna bekräftar att inflationen är det största ekonomiska problemet i Ryssland och frågan är vad myndigheterna kan göra åt det.

Det enda sannolikt är att låta rubelkursen stärkas ytterligare. Hittills i år har rubeln gått upp enbart marginellt mot dollarn.

En starkare rubel gör att importpriserna sjunker och därmed inflationen, men det gör också att intäkterna minskar för Rysslands viktiga energi- och råvaruleverantörer, så det är inte ett helt enkelt beslut att fatta.

Inflationen är inte något som oroar bara ekonomer och företag.

En färsk opinionsundersökning visar att prisökningarna är det som de vanliga medborgarna anser är det allra största problemet i Ryssland idag.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista