Ingen fångutväxling med talibanerna

Talibanerna bör inte få igenom sina krav om fångutväxling för att släppa den sydkoreanska gisslan. Det var USA:s president George Bush och Afghanistans president Hamid Karzai överens om efter sitt möte i USA i måndags.

Inför mötet mellan George Bush och Hamid Karzai krävde talibanerna att de båda presidenterna skulle enas om att släppa 23 talibanska fångar i utbyte mot de 21 tillfångatagna sydkoreanerna. Annars skulle det vara presidenternas ansvar om gisslan dör.

Presidenterna ville inte själva säga något efter sitt möte, men på måndagskvällen kom svaret från Vita huset genom talesmannen Gordon Johndroe, som sade att de båda ledarna var överens om att inga eftergifter bör göras för en frigivning.

- Talibanerna är brutala och bör inte stärkas av det här, sa Johndroe.

23 sydkoreanska gisslan
Det var den 19 juli som 23 kristna sydkoreanska hjälparbetare togs tillfånga av talibanerna i Afghanistan. Två av dem har avrättats.

Efter beskedet att presidenterna inte kommer att gå med på någon fångutväxling sa en talesman för talibanerna att de kommer att fortsätta att kidnappa utlänningar i Afghanistan.

Gisslan är svaga och sjuka
Sydkoreanska förhandlare fick i lördags tala i telefon med gisslan för första gången och i en telefonintervju i radioprogrammet Voice of America sa en kvinna som identifierats som en av gisslan, att alla i gisslan är sjuka, varav två av dem allvarligt. Kvinnan talade under bevakning av sina kidnappare och sade att gisslan hölls i grupper om fyra och fyra.

- Vi vill verkligen åka hem, vi är alla sjuka och svaga, sa hon.

En läkare på en privatklinik i Afghanistan släppte i söndags av antibiotika, vitaminer och första hjälpen till gisslan i ett ensligt område, och enligt talibanerna har hjälpen nått fram.

Bush kräver att gisslan släpps
Enligt Vita husets talesman uttryckte president George Bush stark sympati för dem anhöriga till gisslan, särskilt till de två avrättades anhöriga.

- President Bush upprepar att talibanerna måste släppa den sydkoreanska gisslan snarast, sa Vita husets talesman Gordon Johndroe i måndags kväll.

Jenny Sanner Roosqvist, New York
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista