Svårt få bostäder energideklarerade i tid

Regeringens mål om att alla hus måste energi-deklareras senast sista december 2008 är svårt att nå. Än finns inga godkända företag som kan utföra jobbet.

För att det ska bli tydligt hur mycket energi som går åt i våra hus måste fastighetsägarna energideklarera.

Enligt lagen ska deklarationen vara klar till sista december 2008.

Leif Kumlin på Anticimex energicenter i Karlstad tror inte att det går att hinna till dess.

– Jag ser inga möjligheter att alla ska vara deklarerade den 31/12 år 2008, säger Kumlin.

Varför inte?

– För det första är det väldigt få företag som har ansökt om ackreditering för att få utföra energideklarationer. För det andra har vi kommit igång väldigt sent i Sverige, så det finns ingen möjlighet.

Enligt det EG-direktiv, som den svenska lagstiftningen bygger på, ska det senast vid årsskiftet 2008-2009 sitta ett anslag i porten på flerbostadshus som talar om hur mycket energi huset drar.

Det ska också finnas förslag på energisparande åtgärder.

Gäller även villor
Även villor måste energideklareras, men först när huset ska säljas.

Trots att lagen infördes i oktober förra året finns det ännu inga godkända energiexperter, som kan utföra deklarationer.

På branschorganisationen Fastighetsägarna växer oron för konsekvenserna om man inte hinner bli klar i tid.

– Vad händer om man inte fått energideklarationen klar i tid. Riskerar man vitesföreläggande, som kan få ekonomiska konsekvenser, eller är det så att man riskerar att inte längre få hyra ut lägenheter, bostäder och kontor, om man inte är klar? Då kan det få alldeles orimliga konsekvenser, säger Per-Åke Eriksson, vd på Fastighetsägarna.

Regeringen står fast
Regeringen tror fortfarande att alla flerbostadshus kommer att vara energideklarerade till nästa årsskifte.

Det är upp till kommunerna att avgöra om husägare som är sena ska straffas, säger Ola Alterå, statssekreterare på näringsdepartementet.

– Det är viktigt att systemet kommer igång och att det fungerar. Det är kommunernas hantering hur det ska hanteras, säger Ola Alterå.

Enligt Leif Kumlin på Anticimex, ett av omkring 50 företag som väntar på att bli godkända för att utföra energideklarationer, kommer projektet bli flera år försenat.

– Min uppfattning är att det för flerbostadshus och kommunala lokaler och kontor så tippar jag att man kanske är klar år 2012, säger Leif Kumlin på Anticimex.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista