Säkerheten på tivolin ses över

Swedac som ackrediterar de företag som besiktigar tivolin ska träffa Rikspolisstyrelsen för att diskutera hur säkerheten ska kunna förbättras. Anledningen är att flera olyckstillbud skett de senaste åren på ambulerande nöjesfält.

Fem ungdomar skadades tidigare i somras vid en olycka på ett ambulerande tivoli i Oviken, Jämtland. Karusellvagnen slets loss och åklagare utreder om någon kan göras ansvarig.

Idag besiktigas tivolin i Sverige en gång per år, i övrigt ansvarar personalen själva för kontrollen.

- Jag är inte jätteförtjust i karuseller, och nu när man går runt här så pratar vi en hel del om säkerhet. Och så är man ju ute som mormor och morfar, så då är man extra noggrann, säger Gunnel Mörk Petersen från Östersund som besökte Axels tivoli tillsammans med sitt barnbarn.

En besiktning per år räcker
Ett bevis om en årlig besiktning räcker för att uppfylla kraven från polisen, resten av ansvaret ligger hos personalen.

Staffan Tilling, polisintendent på Rikspolisstyrelsen, tycker säkerheten är god även om en del olyckor och tillbud sker.

- Ingen kan garantera att ingenting händer, och orsaken till att olyckor händer kan dels vara något fel från tivolits sida, eller att den som åker inte följer de säkerhetsanvisningar som har meddelats utav personalen, säger han.

Swedac vill skärpa säkerhetskraven
I ett brev till Rikspolisstyrelsen vill SWEDAC skärpa säkerhetskraven vid tivolianläggningar och se över det regelverk som finns. Bland annat föreslås att tivolit skulle kunna besiktigas varje gång det monteras upp. Alternativt skulle nöjesfältets egen personal kunna utbildas.

- Någon form av kompetensprövning av personalen så att de kan göra egen kontroll, säger Roland Jonsson, teknisk chef på Swedac.

Säkerheten prioriterad
Klas Hugosson, ansvarig För Axels nöjesfält, säger att säkerheten prioriteras högt.

- Varje gång vi bygger upp våra nöjesfält har vi en byggnationskontroll av allting. Och varje morgon så har vi ett par timmar för kontroll av karusellerna, säger Klas Hugosson.

Men Gunnel Mörk Petersen som besökte nöjesfältet skulle ändå aldrig våga de största karusellerna där man stundtals åker upp och ner.

- Aldrig, jag är rädd för att någon mutter skulle lossna!

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista