Bolivia: Hopp om reformer grusas

För ett år sedan rådde nästan eufori i Bolivia. President Evo Morales invigde en konstituerande församling som skulle arbeta fram en ny författning. Men idag, ett år senare, är det långt kvar till en ny författning och Bolivia är mer splittrat än kanske någonsin.

Förhoppningarna var enorma när den konstituerande församlingen för ett år sedan inledde sitt arbete i den gamla huvudstaden Sucre. Men problemen tog snart över.

Det dröjde nästan åtta månader innan församlingen kunde komma överens om en så enkel sak som vilka regler som skulle gälla för dess arbete.

Skjuts fram
Istället för att på tisdagen presentera sitt förslag på en ny författning som planerat, har församlingen istället begärt och fått mer tid. Mitten av december är det nya slutdatumet. Men det är långt ifrån säkert att den då kommer att kunna lägga fram ett enat förslag.

Under det år som gått har den konstituerande församlingen istället för att fungera som en enande faktor i det så fragmenterade Bolivia, snarast bidragit till att öka splittringen ännu mer.

Oenighet om huvudstaden
Ett exempel på det är den kamp om var Bolivias huvudstad bör vara belägen som plötsligt blossat upp.

Formellt är det Sucre som är huvudstad men sen lång tid tillbaka är det i La Paz som president och kongressen har säte.

De senaste veckorna har det organiserats jättedemonstrationer med miljoner deltagare, både i La Paz och i Sucre, bakom kravet på att huvudstaden ska vara just där.

”Död åt presidenten”
En närmast teatralisk konflikt som gör andra, mer reella konflikter, än svårare att lösa.

Att Evo Morales på måndagen tvingades höra hur indianska grupper, hans tidigare entusiastiska anhängare, under en demonstration i Sucre ropade ”död åt presidenten”, är ett drastiskt uttryck för att de förhoppningar som rådde för ett år sedan, nu är farligt nära att slå över i sin motsats.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista