Reservidentitet kan förhindra utvisning

Just nu utreder Skatteverket ett tiotal fall bland människor som vill folkbokföra sig i Sverige och som har haft både falska och dubbla EU-pass. (Radio Stockholm)

– Det som är nytt med de här ärendena är att det är personer som har två identiteter och båda identiteter är falska. Vi har aldrig haft sådant i Stockholm förut. Vi utreder flera ärenden just nu, säger Jenny Segeljakt, sektionschef vid folkbokföringen på Skatteverket i Stockholm.

Hur går det till när man skaffar sig två identiteter i Sverige?

– När man anmäler inflyttning till Sverige ska man besöka en av Skatteverkets expeditioner och ta med passhandlingar och andra eventuella handlingar. Man går med det ena passet till en expedition och anmäler inflyttning till Sverige. Några dagar senare går man till en annan expedition och anmäler inflyttning till Sverige med det andra passet.   

Två skäl
Åke Linderdahl, inspektör på krimjouren vid Västerortspolisen, äger att han kan se två skäl till att en person skaffar sig två eller fler identiteter. Dels för att ha en reservidentitet att falla tillbaka på ifall man gör en kriminell handling och sedan blir avslöjad, dels för att komma undan ett utvisningsbeslut.

I förra veckan dömdes en man från Kirgizistan vid Solna tingsrätt som hade vistas i Sverige sedan 2002. När han skulle utvisas skaffade han sig ett nytt pass och en ny identitet. De två litauiska passen upptäcktes när han snattade. Mannen dömdes till tre månaders fängelse samt utvisning.

Välgjorda pass
Jenny Segeljakt säger att passen som bland annat är från de baltiska länderna, Tyskland och Spanien är extremt bra gjorda och ser precis ut som äkta pass.

– De medarbetare som tagit emot de här handlingarna på våra expeditioner, de är mycket erfarna och kompetenta att bedöma hur ett EU-pass ser ut. De har inte själva kunnat uppmärksamma att det har varit falska pass.

Catharina Ericson-Ulfves, Radio Stockholm
catharina.ericson-ulfves@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista