Flygincidenter på Arlanda utreds

Ännu en incident inträffade i helgen på Arlanda flygplats, då ett flygplan kolliderade med ett fordon på marken.

Det var ett plan med 150 passagerare som krockade med en felparkerad bil som skulle leverera mat till planet. Piloten såg inte bilen på grund av dimma och en av flygplanets vingar fastnade i bilen.

Det är andra gången i sommar en sån olycka inträffar, i juni backade ett lastplan in i en truck. Den olyckan utreds av haverikommissionen medan helgens olycka granskas av Luftfartsverket.

Allvarliga händelser
Jan Lindqvist, Luftfartsverkets informationschef på Arlanda, säger att det här är allvarliga händelser som man gör allt för att undvika.

– Runt ett flygplan finns människor som håller på med tankning, catering, sophantering, städning med mera så det är ett antal aktörer involverade och alla de här bolagen jobbar vi ihop med för att se till att så hög säkerhet som vi överhuvudtaget kan, säger han.

”Prioritet ett”
– Det är ju vår ”prioritet ett” förstås att personal eller resenärer inte ska komma till skada så vi är ju, jag höll på att säga, glada när det endast handlar om ekonomiska skador, säger Jan Lindqvist.

Tomas Tornefjell
tomas.tornefjell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista