"IOK måste öka pressen på Kina"

På onsdag börjar nedräkningen för de olympiska spelen i Peking 2008. Då är det exakt ett år kvar. Kina tampas dock med många problem med sin framtoning inför spelen.

På Himmelska fridens torg ska firandet inledas storstilat på onsdag.

Platsen kan tyckas illa vald med tanke på dess historia, men Kina ser de olympiska spelen som det stora tillfället att tvätta bort massakrer och förföljelser ur omvärldens minne, för att ersätta dem med bilden av Kina som en ny och inflytelserik global spelare.

Byggnader hyllas
De nybyggda arenorna ser ut att bli klara redan före utsatt tid, och redan hyllas också flera av dem för att vara avancerade byggkonstruktioner. 

Men glädjen över firandet grusas, för samtidigt kommer på måndagen flera rapporter om tillståndet i Kina.

Amnesty International, Reportrar utan gränser och Human Rights Watch passar alla på att rikta fokus mot förföljelser av oliktänkande och fängslanden av journalister.

Kräver ökade påtryckningar
Amnesty International menar att Olympiska kommittén måste öka påtryckningarna mot Peking för att garantera pressfrihet i landet.  De förbättringar som Kina utlovade i samband med att de sökte och fick spelen har inte infriats, enligt Amnesty. 

Men de kritiska människorättsrapporterna är bara ett av smolken i bägaren. Den senaste tiden har många kinesiska produkter klassats som farliga i EU och USA. Senast tvingades stora partier av leksaker tillbaka från marknaden.

Lena Bejerot, Bangkok
lena.bejerot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista