Hägglund stöder förslag om vårdnadsbidrag i Stockholm

Kristdemokraternas partiledare, socialminister Göran Hägglund, ger sina partikamrater i Stockholm fullt stöd när de säger att de tänker införa ett eget vårdnadsbidrag i huvudstaden nästa år, även om regeringen inte kommer överens om frågan innan dess.

Hägglund säger att han tycker att det är bra att en kommun på det sättet går runt gällande lagstiftning.

– Jag har som kristdemokrat ingenting emot det. Jag vet att de som kommunpolitiker svarar upp mot ett behov som finns bland många småbarnsfamiljer, inte alla, men många. Jag tycker att det är bra att de svarar upp mot de önskemål som finns, säger Göran Hägglund.

Höjer tonläget
Inför hösten diskussioner om familjepolitiken höjer nu kristdemokraterna tonläget för att kunna införa ett vårdnadsbidrag så snabbt som möjligt.

I helgen skrev kristdemokratiska borgarrådet i Stockholm Ewa Samuelsson, att Stockholm kommer att införa ett vårdnadsbidrag nästa år, oavsett om partierna i regeringen har kommit överens om regelverket eller inte, under höstens budgetförhandlingar.

Ett bidrag skulle utformas ungefär som i bland annat Nacka och Uddevalla, där kommunledningen utformat bidrag för att komma runt dagens lagstiftning.

M och fp försiktigare
Moderaterna och folkpartiet i huvudstaden uttrycker sig dock inte lika tvärsäkert. Det är uppenbart att det är svåra överläggningar som väntar, både i Stockholms stadshus och i regeringskansliet.

De borgerliga partierna är sedan länge överens om alla kommuner ska ges rätt att införa ett vårdnasbidrag till småbarnsföräldrar, men de är inte överens om när reglerna ska börja gälla.

Kristdemokraterna säger från 1 januari nästa år, medan framförallt folkpartiet inte har någon brådska. De kräver istället att alla de andra delarna av familjepolitiken som partierna enas om, måste införas samtidigt.

”Inget fel”
Så länge inga nya regler finns ser Göran Hägglund inget fel med att en del kommuner kringgår lagen.

– Jag tycker att det är okej att kommunpolitiker ökar valfriheten och rättvisan för småbarnsföräldrarna. Men jag vill ge fler kommuner möjlighet att göra det här, därför arbetar vi för att förändra lagstiftningen så att det finns ett enkelt regelverk som kan användas i alla kommuner.

Vad gör du för bedömning att det blir vårdnadsbidrag 1 januari nästa år? 

– Jag avstår från att göra en sådan bedömning idag. Den här frågan kommer att prövas i budgetarbetet nu, sedan kommer svenska folket att få ett besked, säger Göran Hägglund.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista