Anställda inom hushållsnära tjänster ska få bättre arbetsvillkor

En dryg månad efter att skatteavdraget på hushållsnära tjänster infördes förväntas en bransch som enligt konjunkturinstitutet länge har dominerats av svart arbetskraft bli allt mer laglydig med bättre skydd för de anställda.

Richard Kvist driver sen tre månader tillbaka Richards Hemservice i Jönköpingsområdet. Idag är han ensam, men nu har han fått så mycket att göra att han överväger att anställa en person på heltid. Då tänker han skaffa kollektivavtal, även om det skulle innebära att hans tjänster blir lite dyrare.

– Du kanske måste ligga lite högre än andra men man får något för den pengen. Det blir mer regelbundet, det kommer en och samma person och så vidare. Ärligt talat tror jag inte att priset är avgörande, utan kvalitén och vem som kommer hem till dig och utför det här.

Bättre lön
I slutet av juni slöt arbetsgivarorganisationen Almega och fackförbundet Kommunal ett treårigt avtal för hemserviceföretag som ger en total löneökning på nästan 16 procent.

Men ett hot mot arbetsvillkoren är, enligt Irene Wennemo, på LO:s näringspolitiska enhet, om inte tillräckligt många av de nya arbetsgivarna ansluter sig till kollektivavtal. Historiskt sett är det inte alltid så vanligt i den här typen av service bransch, säger hon.

– Om man inte lyckas med att skapa kollektivavtal på arbetsplatserna så finns en klar risk för lönedumpning, säger Irene Wennemo.

Men på arbetsgivarorganisationen Almega är man inte orolig för en lönedumpning. Inger Jonasdotter som har hand om branschen hushållsnära tjänster på Almega är inne på samma spår som Richard Kvist och tror att både stora och små företag kommer att ansluta sig till facket, för att kunna garantera sina kunder att man är ett seriöst företag.

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista