Ryssland nekar till attack mot Georgien

Ryssland tillbakavisade på tisdagen kategoriskt uppgifterna om att ryska stridsflygplan skulle ha anfallit en by i Georgien. Men den georgiske presidenten Mikhail Saakashvili uppmanar de europeiska länderna att fördöma Ryssland.

Först förnekade en talesman för ryska flygvapnet påståendena, därefter den ryska ambassadören i Georgien som hade kallats upp för att ta emot en protest och slutligen Kremltoppen i Moskva.

Två stridsflygplan
Men enligt vad man säger i Georgien var det två ryska stridsflygplan som trängde djupt in över georgiskt territorium, ett av de dem avfyrade därefter en robot som hamnade i en potatisåker strax utanför en by. Missilen exploderade aldrig och ingen människa skadades.

TV-bilder har visats på ett djupt hål som sägs innehålla rester av en missil. Georgiens president Mikhail Saakshvili besökte idag platsen och han betecknade händelsen som en provokation avsedd att skrämma Georgien och han sa att det var ett säkerhetsproblem för hela Europa.

Men från Moskva förnekar man att något av deras plan överhuvudtaget uppehållit sig i området, Georgien, som tidigare tillhörde Sovjetunionen, ligger omedelbart söder om Ryssland.

Flera anklagelser
Ryssland hävdar i sin tur att Georgien ger en hjälpande hand till rebellerna i Tjetjenien. Georgien har vid flera tillfällen anklagat Ryssland för flyganfall, senast tidigare i år men då kunde FN inte binda Ryssland vid någon kränkning.

Ryssland brukar svara med att beskylla Georgien för att iscensätta provokationer i syfte att vinna västvärldens stöd.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjoström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista