Israeliska bosättare evakuerade i Hebron

På tisdagen evakuerade israelisk polis och militär bosättare i staden Hebron på Västbanken. Enligt Israel var bosättningen i den gamla marknadsplatsen i Hebron olaglig. Hundratals bosättare kastade sten, hällde olja, och spottade på poliserna.

Frågan om evakueringen har väckt debatt i Israel, bland annat eftersom flera soldater i armén vägrat delta i insatsen.

– Varför kommer ni hit? skriker en av bosättarna till soldater ur israeliska armén som står uppställda i rad med kravallsköldar. På plastskärmarna syns spår av ägg som bosättarna kastat.

– Jag förstår inte hur de kan gå mot sitt eget folk säger en 16-årig tjej som burits ut ur bosättningen av polisen.

Frågan om bosättare är känslig i Israel, och har skapat splittring mellan arméledningen och soldater som själva tillhör bosättarrörelsen.

”Stöd i Bibeln”
Inför evakueringen på tisdagen vägrade minst tolv israeliska religiösa soldater att delta. De ville inte köra iväg judar från Hebron, eftersom de tycker att bosättarna har stöd i Bibeln för vara där.

Rabbi Avi Noam Horowitz som tillhör bosättarna, beskriver dessa soldater som hjältar.

– De är fantastiska människor, riktiga bröder, och de vet att inte ens en soldat kan göra onda saker, säger han.

De tolv soldaterna kommer ställas inför krigsrätt, och Israels försvarsminister Ehud Barak sa på tisdagen till israeliska medier att soldater i armén måste följa order från sina befäl.

Största orderbrottet
Det här beskrivs som det största orderbrottet bland israeliska soldater sedan Israel tvingade flera tusen bosättare att lämna Gaza år 2005, då liknande konflikter uppstod inom armen.

Israeliska politiker på högerkanten har gett sitt stöd till soldaterna och vänsterpolitiker har sagt att rabbiner som uppmanar soldater att vägra order själva borde ställas inför rätta.

Fredsorganisationen ”Fred nu” säger att soldater som är motståndare till den israeliska ockupationen av Västbanken måste följa order varje dag, och då borde soldater som stöder bosättarna göra detsamma.

Katja Magnusson, Hebron
katja.magnusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista