Swedbanks vinst bättre än väntat

Storbanken Swedbanks vinst under det andra kvartalet i år blev fyra miljarder kronor. Det är bättre än väntat och bättre än vad banken presterade under andra kvartalet i fjol.

Swedbanks vd Jan Lidén hävdar att den kraftiga vinstförbättringen kommer den vanliga kunden till del.

– Jag skulle vilja påstå att de märker det väldigt väl. Många kunder frågar flera av oss innan de bestämmer sig och de lyckas ofta ta sig fram till en förhandlingssituation. Konkurrensen på den svenska marknaden är ordentligt hård just nu.

Varför höjer ni inte inlåningsräntan i samma takt som utlåningsräntan ökar?

– Jag hävdar att vi gör det. Vi har väldigt förmånliga villkor på sparkontona i Sverige. Ett vanligt transaktionskonto får man ingen ränta på men det ska man betrakta som en växlingscentral. Där kan man placera pengarna på sparkonton med väldigt förmånliga räntor. Man kan investera i strukturerade produkter, aktieindexobligationer, i aktier eller i fonder.

Att det går så bra för Swedbank, liksom för de andra storbankerna Nordea, Handelsbanken och SEB, är delvis en följd av att samhällsekonomin i stort är så stark just nu, medger Jan Lidén.

– Går det bra för Sverige så går det bra för banker i Sverige. Går det bra för de baltiska länderna så går det bra för bankerna i Baltikum. Men jag hävdar att det är på egna meriter, det ser man när man studerar vårt resultat jämfört med andra banker.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista