Medtagna afghaner förda till sjukhus

Nio personer har förts till sjukhus under tisdagskvällen efter att de sedan i lördags hungerstrejkat på Sergels torg i Stockholm i protest mot att de ska avvisas till Afghanistan.

Ulrika Fransén är informationschef på Södersjukhuset. 

– Det var en som var medvetslös när vi kom dit, men de andra har ju fått vård nu och mår ju bättre. Men det är ju klart, en del vill ju absolut inte följa med till sjukhus och få vård. 

Sedan i lördags har ett trettiotal afghaner protesterat på Sergels torg i Stockholm, mot Migrationsverkets beslut att de inte längre får stanna i Sverige. Flera av dem har hungerstrejkat och alltså inte ätit eller druckit på flera dagar. 

Protestmarsch
Innan dess hade flera av dem också deltagit i en protestmarsch från Migrationsverket i Norrköping till Stockholm. Det här är en reaktion på att Migrationsverket beslutade i maj att det var möjligt att avvisa en man till Afghanistan, och efter det har flera hundra afghaner fått avslag på sina ansökningar om att stanna i Sverige.  

Efter flera dagars hungerstrejk blev alltså flera idag så uttorkade att de fick föras till sjukhus.  

– De har ju åkt både till Södersjukhuset och till karolinska och nu kommer de få vård och säkert må bättre, säger Ulrika Fransson på Södersjukhuset.

Reporter Henrika Åkerman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista