Infällda lampor ökar brandrisken

Infällda halogenlampor som monterats fel utgör en stor brandfara. I juni eldhärjades en villa utanför Ängelholm på grund av att hettan från lamporna successivt torkat ut träet i det omgivande taket.

Jan Klauser vid räddningstjänsten i Ängelholm var den som utredde villabranden.

– Under en lång tid så blir det ju att träet torkar ut, alltså det torrdestillerar. Och efter ett tag är ju träet så pass torrt att det krävs i genomsnitt en antändningstemperatur på åttio grader, det är ju vad en sådan lampa genererar lätt. De ligger ju kanske uppåt 90 till 110 grader, säger Jan Klauser.

Populärt vid nybyggen
Infällda halogenlampor har blivit allt populärare bland dem som renoverar eller bygger nytt och Räddningsverkets brandutredare Ulf Erlandsson tror att den här typen av bränder kommer att öka under de närmaste åren.

– Det har ju blivit så himla populärt att fälla in spotlights i väggar och tak. Jag har ett exempel där man hade fällt in sådana här golvet i en affär och sen var det någon som satte ner en kasse ovanpå den här lampan och efter en stund började det ryka från den där kassen, säger Ulf Erlandsson.

Ventilationsutrymme
Temperaturen i en halogenlampa är cirka 200 grader och för att minimera brandrisken bör man använda speciella infällningsburkar som hindrar brännbart material från att komma i kontakt med lamporna.

Det behövs också ordentligt med ventilationsutrymme. Det säger Jens Markebjer på Elkedjan i Sundbyberg.

– Här har vi en infälld med tre stycken spotlights ihopbyggda och höjden är ju här redan tio centimeter åtminstone och sen ska man ha ännu lite mer luft. Framförallt när det sitter tre så här tätt ihop då är det väldigt viktigt med bra ventilation, säger Jens Markebjer.

Tomas Tornefjell
Tomas.tornefjell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista