Ryska domstolar dömer hatbrott hårdare

Ryska domstolar börjar utmäta hårdare straff än tidigare för hatbrott utförda av olika ultranationalister. I en uppmärksammad rättegång i Sankt Petersburg dömdes exempelvis en skinnskalle på måndagen till tolv års fängelse för mord på en antifascistisk aktivist.

Antalet hatbrott som riktar sig mot till exempel etniska minoriteter har ökat starkt i Ryssland. Men vad som kanske varit ännu allvarligare är att myndigheterna inklusive domstolarna verkar ha sett mellan fingrarna.

Omsvängning
Även allvarliga brott som mord och misshandel har ibland rubricerats som störande av ordningen och straffen har blivit låga. Men kanske är en omsvängning nu på gång.

I november 2005 knivmördades den 20-årige studenten och antifascisten Timur Kacharava av ett gäng unga skinnskallar på en gata i Sankt Petersburg.

Nu har domen fallit och den person som direkt utförde själva mordet dömdes till tolv års fängelse på säkerhetsanstalt. Åklagaren hade yrkat på fjorton år men domen får ändå anses vara relativt hård. Vad som är viktigt är också att domstolen uttryckligen hänvisade till att det var ett extremistiskt hatbrott. Tidigare har domstolar ofta skyllt på ungdomligt oförstånd eller alkohol, och dömt till lindriga straff.

Tre andra skinnskalar som var indirekt inblandade fick två till tre år och tre fick villkorliga straff.

Ultranationalister 
Och det förefaller alltså som om det här är en ny tendens, enligt en undersökning från människorättsaktivister har 31 personer ställts till ansvar för hatrelaterade brott i år och av dem har 26 dömts till hårda fängelsestraff upp till 20 år. En orsak kan vara att president Vladimir Putin upprepade gånger talat om att domstolarna måste ta allvarligt på olika former av extremism. Hatbrotten utförs nästan alltid av ultranationalister och riktar sig mot etniska eller religiösa minoriteter eller mot homosexuella.

Men alla människorättsaktivister är inte övertygade om att det skett en omsvängning och befarar att hårdare tag mot det som kallas extremism också kan komma att riktas mot oppositionella. Under alla omständigheter fortsätter hatbrotten att öka. Hittills i år har till exempel 37 personer dödats i olika rasistmord, en ökning med mer än en femtedel jämfört med samma tid förra året.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista