Internet hjälper många unga att komma ut

Internet har underlättat för många HBT-ungdomar att vara öppna med sin sexuella läggning.

På nätet träffade 18-årige Philip, som egentligen heter något annat, för första gången andra som var som han själv. Det skedde på ett så kallat community som används av bland andra homo-, bi- och transpersoner.

– För mig betyder nätet mycket eftersom du kan få ett stöd som du inte kan få av dina andra vänner. De kan hjälpa dig och förstå bättre.

Vad snackar ni om på nätet då?

– Det är allt ifrån nya filmer till folk som vill få kontakt med en eftersom det kan vara svårt att vara ensam, säger han. 

Philip är bisexuell och bor i en medelstor stad i södra Sverige. Han har bara berättat om sin läggning för en kompis, och nätet betydde mycket då.

– Faktiskt allt eftersom den personen som pushade mig till att göra det här, träffade jag just på den här sidan, säger han.

Qruiser
Den community som Philip är medlem i heter Qruiser och är en av två större svenska gaycommunitys. Sidan har idag över 100 000 aktiva medlemmar.

Men det är nu det. När Jörgen Isaksson, 31 år, var ung fanns inga sådana här sidor.

– Jag är uppväxt i en liten ort och då vågar man inte ta risken och berätta för någon, och tala med någon annan, säger han.

För sju år sedan var Jörgen med och startade Qruiser, och idag menar han att sidan betyder mycket för unga HBT-personer.

Ha någon att prata med
– Det känns som många yngre kommer ut tidigare, speciellt på små orter. När man är ung och funderar på om man är HBT, måste man ju först komma ut för sig själv. För att komma fram till det då måste man ha någon att prata med, säger Jörgen.

18-årige Philip håller med om att sidan betyder mycket för många.

Jag vet många som träffat både sina pojkvänner och flickvänner på den här sidan, säger han.

Kim Ohlsson, P3 Nyheter
kim.ohlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista