Turkiet och Irak gör gemensam sak

Turkiets premiärminister Erdogan och Iraks premiärminister al-Maliki har beslutat att gemensamt försöka få ut den kurdiska separatistgerillan PKK ur Irak. Det kom de bägge ledarna överens om på ett möte i Ankara på tisdagen.

Enligt Turkiet använder sig PKK av baser i norra Irak för att attackera Turkiet därifrån. Både den turkiska armén och regeringen har sagt att den inte utesluter militära räder mot PKK-läger på irakisk mark, om inte myndigheterna i Irak och den amerikanska militärledningen sätter stopp för gerillan.

Det har dock både USA och Irak avrått ifrån, eftersom det kunde få negativa effekter på det annars relativt lugna området i norra Irak.

Turkiet vill också att PKK-medlemmarna grips och utlämnas, att organisationer med koppling till PKK upplöses och att den kurdiska gerillan klassas som terroristorganisation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista