Sparare överger aktiefonder

Bankkunderna i Sverige nu söker sig från sparande i aktiefonder till vanliga sparkonton i bank. Det kan konstateras om man granskar storbankernas kvartalsrapporter.

– Idag får du en så bra ränta i Sverige som jag tror att du aldrig tidigare fått, om man räknar bort inflationen, säger Swedbanks vd Jan Lidén.

För att man som kund ska få en bra ränta på sina pengar på banken gäller det dock att inte ha dem på lönekontot, för hos Swedbank är räntan på lönekontot noll procent.

Det handlar om att välja ett sparkonto med kanske en viss bindningstid eller någon annan typ av räntesparande.

Större än på länge
En sådan uppgång i banksparandet som det är nu har det inte varit på länge.

För Swedbank har inlåningen stigit med 17 procent på ett år, och enligt Rodney Alfvén, som är bankanalytiker och analyschef på Cheuvreux Nordic, är Swedbank inte ensam om den här utvecklingen.

– Det märker vi i alla bankrapporter, att hushållen minskar risken i sparandet, det vill säga att man säljer mycket aktiefonder, har mindre aktier i portföljen och i stället har en högre andel räntesparande, säger Rodney Alfvén.

Som exempel nämner han utvecklingen för Swedbanks fondbolag Robur, som hade ett utflöde från sina fonder på 3 miljarder kronor under första halvåret i år.

Sparar försiktigare
Att bankkunderna blivit försiktigare och i allt större utsträckning väljer bort aktiefonder till förmån för bankkonton, kan betyda en dålig affär för bankerna, säger Rodney Alfvén.

– Generellt sett är det lönsammare för banken om du har det på ett fondsparande än på ett sparkonto. På det viset är det sämre för bankerna. Å andra sidan tror jag att bankerna mer och mer går ifrån det här ”enproduktstänket”, det vill säga att man hela tiden väljer den lönsammaste produkten, säger Rodney Alfvén.

– Istället vill man ha ett så brett utbud som möjligt så att kunden alltid kan välja den risknivå han vill ha i sitt sparande. Då behåller man kunden, säger Rodney Alfvén.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista