Ledarna för Nord- och Sydkorea möts

Ledarna för Nord- och Sydkorea kommer att hålla ett möte i slutet av augusti. Det blir det andra mötet mellan de båda ländernas ledare. Det första hölls år 2000.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Il har ännu inte satt sin fot i Sydkorea och det kommer han inte göra denna gång heller. Mötet ska hållas i Nordkoreas huvudstad Pyongyang.

Förra gången, för sju år sedan, resulterade mötet mellan de båda ländernas ledare i att Sydkoreas dåvarande president Kim Dae-Jung, tilldelades Nobels fredspris.

Mindre banbrytande
Det här andra mötet är inte lika banbrytande, men Sydkoreas president Roh Moo-Hyun som tappat mycket av sitt väljarstöd, kan hoppas på en annan belöning, nämligen att han blir omvald i presidentvalet i december.

Analytiker påpekar att tidpunkten för att offentliggöra ett nytt möte mellan de båda länderna tyder på att Nordkorea gärna ser att Roh Moo-Hyons vänsterregering fortsätter styra Sydkorea.

Annars hade offentliggörandet av det planerade mötet snarare följt på förra månadens genombrott, då Nordkorea stängde ner sitt enda kärnkraftsverk Yongbyong, i utbyte mot stora mängder olja.

Ny fart för ”solskenspolitik”
Det var ett första steg mot att förmå Nordkorea att skrota sitt atomprogram, och från Washington kom direkt förhoppningar om att mötet mellan Nord- och Sydkorea ska underlätta för att målet ska nås om ett kärnvapenfritt Nordkorea.

Omedelbart efter stängningen av kärnkraftsverket Yongbyong, började Sydkorea skicka stora båtlaster av ris till Nordkorea. De båda länderna är rent tekniskt fortfarande i krig med varandra, sedan Koreakriget på 1950-talet.

Men Sydkoreas så kallade solskenspolitik för att få Nordkorea att öppna upp mot omvärlden, har nu fått ny fart.

Lena Bejerot, Bangkok
lena.bejerot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista