Amerikanska räntan oförändrad

På tisdagskvällen meddelade amerikanska centralbanken att man låter den viktigaste styrräntan vara oförändrad. Därmed har den amerikanska räntan legat stilla på 5,25 procent i över ett år.

Det var kanske några som hoppades på finansmarknaderna här i USA, men knappast någon som faktiskt trodde att Fedchefen Ben Bernanke och den penningpolitiska kommittén skulle sänka räntan på tisdagskvällen.

Istället låg fokus på formuleringarna och motiveringarna kring beslutet, med tanke på de problem som funnits på den amerikanska lånemarkanden den senaste tiden, och oron för att det ska sprida sig till den övriga ekonomin.

Besvikna
De som hoppats på att Fedchefen skulle annonsera några större förändringar i bankens inriktning, fick se sig besvikna.

Ben Bernanke skriv i sitt uttalande att man visserligen ser problemen på bolånemarknaden, men att det inte finns någon anledning att agera från bankens sida just nu, genom att till exempel stimulera tillväxten ytterligare.

Inflationsrisken är fortfarande påtaglig, och den omedelbara reaktionen på Wall Street var också negativ. Direkt efter bankens uttalande sjönk aktien på New Yorkbörsen med hela 1 procent.

Lågt hopp om räntesäkning
Som så många gånger tidigare efter Federal Reserves räntebesked, följdes den omedelbara börsreaktionen av en återhämtning. New Yorkbörsen stängde på plus 0,3 procent och Nasdaq gick upp 0,6 procent.

Nästa penningpolitiska möte hålls 18 september, och centralbankens formuleringar gav mycket lite hopp till dem som hoppas på en räntesänkning.

En enkät bland analytiker på Wall Street som tvkanalen CNBC gjorde efter börsernas stängning på tisdagen visade att 92 procent räknar med att styrräntan lämnas oförändrade även då.

Patrik Holmström, Washington
patrik.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista