Jytte Guteland ny ordförande för SSU

Efter en uppslitande strid och sluten omröstning utsåg socialdemokraternas ungdomsförbund Jytte Guteland från Solna till ny ordförande. Motkandidaten Laila Naranghi från Oskarshamn förlorade kampen knappt vilket gör att SSU nu står delat.

SSU:s nya ordförande Jytte Guteland säger att hon kommer att anstränga sig att försöka ena förbundet igen.

– Det är viktigt för mig och SSU att vi har en dialog om vilka typer av krav man ställer på mig och vad det är för inriktning på SSU man vill se eftersom man hade en annan kandidat som huvudfavorit.

Går det att lappa ihop det här?

– Det tror jag definitivt. Jag vill göra mitt yttersta för att så ska bli fallet.

Det finns krav om att man vill ha mer att säga till om på det lokala planet?

– Det är en sund inriktning. Att man faktiskt utgår från det lokala engagemang som finns i Sveriges kommuner och stärker basnivån i SSU där medlemmarna är aktiva. Det välkomnar jag.

Vilka politikområden vill du satsa på?

– Jag vill att vi ska ta en tydligare fajt mot diskrimineringen som svenskar med utländsk bakgrund upplever idag. Jag vill att vi talar om en ny vision för skolan och uppvärderar lärarnas roll i det. Sedan så vill jag att vi tar fajten där man inte hör om de orättvisor som pågår i världen. Tänk så många som dör i hiv och aids i Afrika, något som pågår i det tysta varje dag.

Ni ska vara en blåslampa för moderpartiet, hur ska det gå till?

– Jag tror att vi kommer att vara det när det gäller skolpolitiken. Genom att vi startar en skuggrupp till partiets rådslag om skolan. Det är viktigt för partier med allt högre medelålder behöver den vitamininjektionen från ungdomsorganisationerna.

Tror du att det kommer att gå bra, det är Mona Sahlin som är ledare nu?

– Jag tycker att hon verkar vara intresserad av att höra vad SSU har att säga så jag hoppas att det ska gå bra.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista