Säpo: Stasi hade svenska informatörer

Säpo bekräftar nu att de har uppgifter i sitt arkiv om att Stasi använde svenska informatörer under kalla kriget.

Däremot finns ingen lista på så många som 900 svenskar med Stasi-kopplingar. Enligt journalisten Björn Cederberg som själv forskat i Stasiarkiven så ska det finnas en sådan lista hos Säkerhetspolisen.

Ett femtiotal
Men enligt Säpo rör det sig istället om ett femtiotal personer i Stasis arkiv som påstås ha varit medarbetare åt Stasi på ett eller annat sätt. Anders Thornberg är informationsdirektör på Säkerhetspolisen.

– Vi har nu kommit fram till ett resultat, och det är att det är ett missförstånd att det skulle finnas någon lista med 900 svenskar som samarbetat med Stasi. Vi har aldrig fått in någon sådan lista, det finns ingen sådan lista i Säpos arkiv, säger han.

Gjort efterforskningar
Efter bland annat Ekots begäran att få ut en sådan lista har Säkerhetspolisen gjort efterforskningar i sina arkiv där man hittat uppgifter om svenskar som skulle ha funnits i Stasis arkiv. Men enligt Säpo handlar det om betydligt färre än 900 namn.

– Vi har hittat uppgifter och totalt rör det sig om cirka 50 personer som säkerhetspolisen under 1990-talet fått information om att de skulle ha funnits i Stasis arkiv. I den mån vi har kunnat identifiera dem, flera var bara omnämnda med täcknamn och bostadsort, så har förhör hållits under 90-talet, säger Anders Thornberg.

– I några fall så kunde man också konstatera att vederbörande hade varit östtysk agent, i de allra flesta fallen så kunde man konstatera att det fanns ingen grund för påståenden. Och några kunde vi inte identifiera.

Hur många av de här 50 personerna var egentligen agenter eller informatörer åt Stasi?

– I några fall och då är det ju färre än tio om jag ska ange en siffra, säger Anders Thornberg.   

Olovlig underrättelseverksamhet
Och även om informatörerna begick allvarliga brott så var det enligt Säpo inte fråga om rent spioneri, utan mer på nivån av olovlig underrättelseverksamhet.

– Det är i och för sig ett allvarligt brott, men det är inte samma straffskala och latitud som ett spioneribrott. Om man lämnar ut till främmande makt i spioneribrottet, då är det mer fråga om att man allvarligt skadar rikets säkerhet, säger Anders Thornberg.

Men det har inte de här personerna gjort?

– Nej det var den bedömning man kom fram till när man prövade det här tillsammans med åklagare, säger Anders Thornberg. 

Sekretess
Men de femtio namn som Säpo har tillgång till kommer inte lämnas ut.

– Det råder sekretess. Vi kommer inte lämna ut de här namnen och det är främst för att det kan skada rikets säkerhet eller Säpos verksamhet, men också för den enskilde individen som kanske har påståtts vara agent men som vi fann inte var det, säger Anders Thornberg, informationsdirektör på Säkerhetspolisen.

Jon Andersson
jon.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista