Globala ekonomin spås växa i ny rapport

Den globala ekonomin fortsätter att växa fram till 2009. Det spår Swedbank i en rapport om den globala konjunkturen.

De rådande problem på den amerikanska kredit- och bolånemarknaden behöver inte få några större återverkningar. Hubert Fromlet är chefsekonom på Swedbank.

– Bolånekrisen i USA påverkar USA negativt tillväxtmässigt. Men inte så att de hamnar i en riktig lågkonjunktur. Och därmed blir också effekterna på resten av världen ganska begränsade. Så det är ganska hyggliga utsikter för världskonjunkturen även de närmaste åren, säger han.

Nya tider
Förr sades det att när USA får snuva drabbas hela världen av förkylning. Så är det inte längre eftersom när fler delar av världen har ekonomier som växer av egen kraft.

Europa och tillväxtekonomier som Kina och Indien, har blivit mindre beroende av USA med tiden. Swedbank spår därför en fortsatt årlig tillväxt i den globala ekonomin på två procent i år, cirka 4,5 procent nästa år och 4,75 procent 2009.

Exportmöjligheter för svenska företag fortsätter alltså att vara goda, även om åren 2004 till 2006 med en exceptionell global BNP-tillväxt på fem procent inte upprepas.

Psykologisk synpunkt
Vad som händer i USA är förstås viktigt ur psykologisk synpunkt. Att den amerikanske centralbankschefen inte överdramatiserade den amerikanska bolånekrisen när han lämnade besked om oförändrad styrränta på 5,25 procent igår var klokt, anser Hubert Fromlet.

Men ur allvarlig bolånekrisen är i förhållande till andra kriser är svårt att bedöma.

– Vi ser inte alla följdeffekter ännu, det är problemet. I vilken mån fonder och banker möjligen kan bli involverade men jag skulle ändå vilja ta slutsatsen att Asienkrisen och situationen 1997 till 1998, den var nog värre, säger Hubert Fromlet.

Ellen Karlberg
ellen.karlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista