Kritik mot nya turer om fastighetsskatten

Flera borgerliga politiker i riksdagens skatteutskott har på onsdagen visat sitt missnöje med regeringens förslag om hur fastighetsskatten ska se ut i framtiden. Samtidigt protesterar Villaägarna mot hur de borgerliga partierna skött frågan.

Det varit för många turer, säger vice förbundsdirektör Joacim Olsson på Villaägarna.

– Nu blir det en stor oklarhet om vad som gäller. Många börjar också fundera på om regeringen verkligen kommer att avveckla fastighetsskatten. Det är olyckliga signaler, därför att det finns ett tydligt vallöfte, säger Joacim Olsson.

Regeringen har kommit överens om att dagens fastighetsskatt ska bytas ut mot en avgift på högst 4 500 kronor om året.

Förändringen ska betalas med höjd reavinstskatt för den som säljer sitt hus eller sin lägenhet.

Moderat tvekar
Men moderaternas skattepolitiske talesman i riksdagen, Lennart Hedquist, tycker att det vore bättre om villaägare med stora hus i attraktiva lägen fick betala mer än 4 500 kronor.

– Jag upplever själv, som boende i ett hus på 200 kvadratmeter, att det blir lite snett om jag inte betalar mer än 4 500 kronor när samtidigt grannar, som bor i ett motsvarande hus på 100 kvadratmeter, betalar samma avgift, säger Lennart Hedquist.

Lennart Hedquist har fått uppmuntrande kommentarer från sina borgerliga kollegor i riksdagens skatteutskott under onsdagen.

Ändå ser det ut som om Hedquist förslag var en slända som bara flög en enda varm sensommardag.

Reinfeldt avfärdar utspelet
Statsminister Fredrik Reinfeldt avfärdade det helt i dag. Det gjorde också kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund.

– Nej, jag tycker inte att det är ett bra förslag. Det är nog Lennart Hedquists egna funderingar, som har uppstått under sommaren, säger kristdemokraternas ordförande Göran Hägglund.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista