Brittiska myndigheter lättar på restriktionerna kring viruset

Miljö-och jordbruksdepartementet i Storbritannien har beslutat att lätta på rektriktionerna kring området som drabbats av mul- och klövsjuka.

Just nu har miljö- och jordbruksdepartementet avslutat en presskonferens. Ekots korrespondent i London, Johan-Mattias Sommarström, har följt den.

Vad har kommit fram under presskonferensen?

– De brittiska myndigheterna har beslutat att lätta lite på vissa av de restriktioner som infördes i fredags när mul- och klövsjukan upptäcktes första gången. Chefsveterinären påpekar att det verkligen inte handlar om att häva restriktioner utan om en viss uppluckring.  Det gäller till exempel transporter av djur. Nu ska man få transportera djur direkt till slakt och samla upp döda djur om djuren inte blandas från olika gårdar i samma lastbil. Detta gäller utanför säkerhetszonen i Surrey.

– Alla som vill transportera djur måste söka tillstånd innan transporten sker är det sagt. Chefsveterinären berättade också om nya nödslakter på onsdagsmorgonen i närheten av den andra smittade gården. Men han menade att det var mer än försiktighetsåtgärd och det finns inget som pekar på att smittan finns där egentligen.

– Hittills har mer än 200 djur nödslaktas i Surrey.

Vet man något mer om hur smittan har spridits?

– Nej, det var lite av en besvikelse att utredarna inte kunde peka ut en bestämd smittkälla. Man fortsätter granska de anställda vid det här laboratoriet i närheten. På onsdagen har det visat sig att en anställd vid vaccinfabriken har en kolonilott mitt i det drabbade området. Det finns inget bevis att det är så smittan spridits men det är ett exempel på sådan som förs upp just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista