Facklig kritik mot slopad konflikträtt

Centern vill förbjuda fackföreningar att vidta stridsåtgärder mot företag där dom anställda inte är med i facket. Partiordförande Maud Olofsson säger att det skulle skapa rättvisare villkor, men Hotell- och restaurangfackets ordförande Ella Niia är kritisk.

- Ska vi ha en ordning på arbetsmarknaden som gör att vi kan klara konkurrensen, då måste vi också värna om både löntagarnas och företagarnas intressen. Vi måste ha en ordning på arbetsmarknaden där vi får människor som vågar starta och driva företag, men också människor som tar ansvar, säger Maud Olofsson.

Förslaget kommer från centerns partistyrelse och ingår i ett politiskt program som ska diskuteras på partiets stämma om ett par veckor.

Bakgrund i salladsbarkonflikten
Förslaget ska bland annat ses mot bakgrund av en konflikt i Göteborg tidigare i år, där Hotell- och restaurangfacket blockerade en salladsbar, för att få till stånd ett kollektivavtal, trots att inga fackmedlemmar jobbade där.

En sådan blockad skulle inte vara möjlig med centerns regler och det tror Maud Olofsson vore positivt.

- Jag tror att det skulle vara fler som vågar starta och driva företag, och att fler småföretagare skulle våga anställa. Men jag tror också att det skulle gynna de fackliga organisationerna. Vi ser att facken tappar medlemmar, och jag tror att det finns en reaktion mot en del av de stridsåtgärder som facket har vidtagit, säger Maud Olofsson.

Fackförbund kritisk
Hotell- och restaurangfackets ordförande, Ella Niia, är kritisk till centerledningens förslag.

- Jag tror att det finns en väldigt stor risk att arbetsgivarna kommer att anställa endast de som är oorganiserade. Då vet man att man slipper kollektivavtal, och i förlängningen finns en stor risk att vi får en press neråt på lönerna, säger hon.

Svenskt Näringsliv positiva
Lars Gellner, arbetsrättsjurist på Svenskt Näringsliv, tror inte att arbetsgivarna skulle undvika att anställa fackligt anknutna om centerledningens förslag blev verklighet. Han är positiv till förslaget.

- Jag menar att facket har att ta tillvara medlemmarnas intressen och ingenting annat. Och finns det inga medlemmar så bör facket inte ha någon möjlighet att angripa arbetsgivaren, det är en principiell uppfattning vi har, säger Lars Gellner från Svenskt Näringsliv.

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin vill inte kommentera centerförslaget. Men han låter hälsa att regeringen inte har några planer på att lägga fram liknande förslag.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista