FN-facket: Ta hem personalen från Irak

FN-personal i Irak utsätts för alltför stora risker. Det tycker världsorganisationens fackförbund, som kräver att alla anställda ska återkallas från Irak på grund av säkerhetsskäl.

Kritiken kommer i samma veva som FN väntas förnya och utöka sitt mandat i Irak.

”Tillsätt inga fler medarbetare och ta hem de som redan arbetar i Irak så länge säkerheten och arbetsklimatet inte förbättras.” Det säger resolutionen som röstats fram av FN:s personalfack och skickats till generalsekreteraren och säkerhetsrådet.

Låg profil sen 2003
FN har hållit en låg profil i Irak sen 2003 då en bomb detonerade i högkvarteret och dödade 22 personer, bland dem FN-sändebudet Sergio Vieira de Mello. Om FN-missionen får ett utökat mandat kommer mer personal skickas till Irak och missionen förväntas få ett starkar roll i biståndsarbetet och den politiska utvecklingen.

Balansgången mellan att vilja hjälpa det irakiska folket och garantera FN-personalens säkerhet är svår, menar Farhan Haq talesman för FNs Generalsekreterare.

– Även om resolutionen skulle bevilja fler FN-anställda i Irak rör det sig fortfarande om ett litet tillskott, säger Farhan Haq.

Dagliga analyser
FN gör dagliga analyser av säkerhetsläget i Irak och hur stor en ny FN-mission skulle bli beror helt på FN:s möjlighet att garantera säkra arbetsvillkor.

– I nuläget är det svårt att garantera den säkerheten men vi har förbättrat säkerheten vid högkvarteret i Bagdad och vi fortsätter samarbete med den irakiska regeringen och de internationella trupperna i Irak för att kunna fortsätta vårt arbete på säkert sätt, säger Farhan Haq, talesman för FN:s generalsekreterare.

Anneli Rådestad
anneli.radestad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista