Pensionsförvaltare får miljonbidrag

Staten ger tio miljoner kronor i bidrag till pensionsförvaltaren Monetar, som har använt falska uppgifter för att värva kunder. Men Monetars affärsmetoder verkar inte få några konsekvenser för de statliga bidragen, som framför allt ska öka sysselsättningen.

Den största bidragsgivaren är Jämtlands län, där landshövdingen Maggi Mikaelsson inte tänker stoppa utbetalningarna till Monetar.

– Deras affärsmoral måste stå för dem, men den tror jag inte kan få några sådana konsekvenser just nu. Människor är väl fria att välja förvaltare av sina pensionssystem, om man använder sig av oetiska eller osanna uppgifter för att göra det så är det ju ett oseriöst företag.

Men det påverkar inte era utbetalningar av nya miljoner till Monetar?

– Inte om det inte är något lagbrott eller något sådant fel. Om de uppfyller sina villkor som de har skrivit på så kommer betalningarna att rulla på, säger Maggi Mikaelsson.

Bidragsmiljonerna fortsätter att rulla på till Monetar. Hittills har nästan fyra miljoner kronor betalts ut, och Monetar har fått löfte om ytterligare sex miljoner.

Bidrag för telefonförsäljning
Monetar har anställt drygt 70 säljare i de regionala stödområdena Jämtland, Härjedalen och Dalarna, där företaget får bidrag för telefonförsäljning.

Det Monetar säljer är placeringshjälp till premiepensionssparare.

Anledningen till att bidragen är kontroversiella, är att Monetar använt falska uppgifter för att värva kunder. Företaget har bland annat felaktigt påstått att de haft en bättre avkastning än sjunde ap-fondens premiesparfond.

”Kontroversiella”
Både Monetars vd och styrelse vägrar att låta sig intervjuas av Ekot, men i ett skriftligt svar förklarar företaget att de sökt bidrag efter propåer från Näringslivskontoret i Sveg, vars chef själv är kund i Monetar.

En som anser att bidragen till Monetar är kontroversiella, är 7:e APfondens vd, Peter Norman.

– Det är lite märkligt att ett bolag med mycket tvivelaktig affärsidé i förväg och sen i efterhand, när man kan avläsa facit har ägnat sig mer eller mindre åt kapitalförstöring. Att de ska få ett antal miljoner för sin verksamhet när de dessutom går med väldigt höga vinster.

Hur tycker du då att landshövdingen ska agera?

– Landshövdingen ska naturligtvis följa regelverket och har företaget rätt till stöd, så är det naturligtvis stöd som ska betalas ut, däremot måste man inte klippa band, man måste inte tala väl om företaget, och man måste inte vara med på invigningen av det. För det här är ett bolag som jag tycker har lite tvivelaktiga metoder, säger han.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista