USA skärper immigrantövervakning

I USA kan tusentals människor komma att förlora sin försörjning när bestämmelserna om hur arbetsgivare ska kontrollera sina anställdas identitet skärps. Det är framför allt lågavlönade, illegala immigranter som väntas få sparken.

De nya hårdare reglerna väntas tillkännages den här veckan. Reglerna innebär bland annat att arbetsgivare måste vara noggrannare och snabbare i sin kontroll av anställda gentemot administrationen för socialförsäkringar, och att de måste sparka personer med falska socialförsäkringsuppgifter. Annars tvingas arbetsgivarna böta upp till 70 000 kronor.

Razzior på arbetsplatser
Myndigheterna har också sagt att reglerna kommer att följas upp med razzior runt om i landet på arbetsplatser där det finns illegala immigranter.

– Vi är tuffa och vi kommer att bli ännu tuffare, säger en talesman för departementet för inrikes säkerhet till the New York Times.

Särskilt inom jordbruket och i låglöneindustrier är många arbetsgivare oroliga över den nya inställningen som kan tvinga dem att sparka tusentals lågavlönade arbetare. Enligt en uppskattning som jordbruksföreningar har gjort är mer än 70 procent av jordbruksarbetarna i USA illegala immigranter.

– Bland arbetarna är folk rädda, förvirrade och håller andan, säger Craig Reggelbrugge, vice ordförande i jordbrukarnas förening för immigrationsreform.

Svårt att enas
De styrande i Washington har kritiserats för att inte kunna enas om en ny immigrantlag. President Bush lade i våras fram ett reformförslag som föll, eftersom det förutom hårdare gränskontroll också innehöll en liten möjlighet för de illegala immigranter som redan finns i landet att få stanna. Något som republikanerna ansåg skulle uppmuntra till illegal invandring.

I juli röstades istället en ökning av budgeten för inrikes säkerhet igenom av en i princip enhällig senat. Pengar som ska användas för att stärka gränskontrollerna och spåra illegala immigranter i landet.

Ett beslut som president Bush i sin tur hotat att lägga in veto mot när budgeten ska tas längre fram i höst.

Lokala lagar
I och med att den nationella reformen dröjer så fattar allt fler stater egna lokala lagar i immigrantfrågan. En rapport som presenterades i måndags visar att 170 lagar fattats i 41 stater, hittills i år.

Vilket kan jämföras med 86 immigrantlagar under hela förra året. Lagar om allt från språk till just arbetsgivarens ansvar.

En fråga där det nu alltså väntas nya regler inom kort, ett sätt för president Bush att genomföra en del av förändringarna även utan en ny immigrationsreform.

Jenny Sanner Roosqvist, New York
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista