Minnet av Stalinoffer högttidlighålls

I dagarna är det 70 år sedan den sovjetiske diktatorn Josef Stalin inledde sina stora utrensningar för att befästa sin makt. Minnet av det oändliga antalet offer högttidlighålls på många ställen i Ryssland.

Till klangen av kyrkklockor invigs och välsignas ett stort kors i Butovo i Moskvas södra utkanter. Här hade KGB: s föregångare en anläggning och under åren 1937-38 avrättades och begravdes minst 20 000 människor här.

Det officiella Ryssland har ännu inte riktigt gjort upp med sin historia och därför är det den ortodoxa kyrkan som har gått i spetsen för att hedra offren.

– Min far är begravd här, han avrättades i februari 1938 fast det skedde i Lubjankafängelset inne i Moskva, säger Anton Antonov-Ovsejenko.

13 år i Gulagläger
Hans far var en mycket högt uppsatt bolsjevik som blev obekväm för Stalin. Själv satt han 13 år i Gulagläger och efteråt har han vigt sitt liv åt mänskliga rättigheter och han är upprörd för att man fortfarande ger ut hyllningsböcker till Stalin. De allra flesta som dödades i Butovo var dock helt vanliga enkla sovjetmedborgare.

Men inte alla som kommit hit har släktingar som blev utrensade.

– Det spelar ingen roll att de inte är släktingar, de var hjältar som dödades för att de ville säga sanningen, det är fruktansvärt, säger Anastasija Krymskaja.

Dimmiga begrepp
Men trots skolundervisning verkar inte alla ha klart för sig omfattningen av Stalins brott. Artonårige Aleksej Batunov har mycket dimmiga begrepp om hur många som dödades.

– Kanske 20 000, nånting sånt, mer säger hans kamrat, ja kanske lite fler, säger Aleksej.

I själva verket var det miljontals människor som dukade under som resultat av Stalins politik, bland annat i framprovocerade svältkatastrofer.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista