Svagt stöd för ny folkomröstning om EMU

Folkpartiet vill ha en ny folkomröstning om Sverige ska gå med i valutasamarbetet EMU. Det sa folkpartiets EU-minister Cecilia Malmström till Rapport på onsdagen. Men detta får dåligt gehör från de andra regeringspartierna.

Folkpartiets partistyrelse kommer att föreslå en ny folkomröstning till landsmötet i början av september.

Men centerpartisten Staffan Danielsson sitter i riksdagens EU-nämnd, nappar inte på förslaget.

– Vi står fast vid den folkomröstning som gäller, säger han.

Så du hoppar inte på folkpartiets förslag?

– Nej, det gör jag inte. Jag utesluter inte att det kan bli läge att pröva frågan igen. Vi har inte tagit ställning för att det är aktuellt att ta upp frågan igen, säger han.

Centerpartiet var på nej-sidan vid folkomröstningen om EMU 2003, som sa nej till EMU med 56,1 procent av rösterna, och där ja-sidan fick 41,8 provcent.

Strider mot regeringens linje
Folkpartiets utspel strider mot regeringens uttalade linje att det inte är aktuellt med någon folkomröstning under denna mandatperiod. Nu säger Cecilia Malmström också att en ny folkomröstning kan hållas tidigast 2010.

Motiveringen att det är EU-parlamentsval 2009 och ett bra läge att diskutera Europafrågorna.

Malmström motiverar också en ny folkomröstning med att Sverige kanske har förlorat 100 miljarder i exportintäkter med att stå utanför valutasamarbetet.

”Respektera folkomröstningen”
Men moderaternas Björn Hamilton i EU-nämnden kan inte se att något hänt, som motiverar en ny folkomröstning.

– Jag är övertygad om att regeringen inte kommer att göra något under den här mandatperioden, utan det har man ju sagt att man inte ska göra. Man måste ju också respektera folkomröstningen, säger han.

Folkpartiet får inte heller något stöd av socialdemokraterna. Båda partierna stod ju på den förlorande ja-sidan vid folkomröstningen.

Men socialdemokraten Susanne Eberstein i EU-nämnden betonar att man nu har en annan syn.

– Vi har från vårt partis sida varit helt bestämda med att vi ska följa folkomröstningen och att vi inte diskuterar frågan.

Varför lägger folkpartiet det här förslaget nu tror du?

– Jag tror att de olika partierna i alliansen har ett oerhört behov av att höras och häromdan så var det ju någon från folkpartiet som sa att det var dags att gå med i Nato, säger hon.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista