Rymdfärjan Endeavour lyfte inatt

Natten till torsdagen lyfte rymdfärjan Endeavour från Kennedy Space center i Florida, på väg mot den internationella rymdstationen ISS. Vägen fram till avfärd har kantats av problem och skandaler.

Med ombord finns en astronaut som väntat i över 20 år på den här resan. Den tidigare lärarinnan numera omskolad till astronaut, 55-åriga Barbara Morgan, var med redan 1986.

Då var hon en del av Nasas program för att skicka lärare ut i rymden. Hon var förste reserv för Christa Macauliffe, den lärarinna som tillsammans med de sex övriga i besättningen på rymdfärjan Challenger omkom när färjan exploderade bara 73 sekunder efter start.

Bevittnade olyckan
Barbara Morgan såg det hela från marken och Challengerbesättningen har funnits med henne hela tiden sedan dess, säger hon i en intervju gjord av den amerikanska rymdstyrelsen NASA.

Väl i rymden ska hon bland annat hålla tre lektioner för skolbarn här i USA, men rymdfärjans huvuduppgift är att serva den internationella rymdstationen ISS.  

Visserligen var starten ett dygn försenad på grund av tekniska problem, men det var bara en småsak jämfört med de problem som föregått den här rymdfärden.

Anklagelser för fylleri och sabotage
En astronaut gripen efter att ha planerat en kidnappning av en kärleksrival, anklagelser om fylleri bland astronauterna, och nu senast ett sabotage mot en av de datorer som skulle följa med upp till den internationella rymdstationen. Något som ska ha skett hos en av Nasas underleverantörer.

Färden beräknas pågå under elva dygn, men kan förlängas några dagar, eftersom färjan ska kunna få extra ström från rymdstationen innan den återvänder till jorden.

Patrik Holmström, Washington
patrik.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista