Fredsmöte inleds i Afghanistan

I Afghanistan inleds på torsdagen ett fyradagarsmöte i Kabul för att stävja våldet i regionen. Runt 700 klanledare från Pakistan och Afghanistan ska delta, men i sista stund kommer uppgifter om att Pakistans president Musharraf hoppar av.

Att president Pervez Musharraf drar sig ur samma dag som mötet, jirgan, inleds har satt igång spekulation om att Musharraf tänker utropa undantagstillstånd i Pakistan. De uppgifterna dementeras dock i Islamabad.

Mötet har beskrivits som en fredsjirga, men förlorar därmed mycket av sin styrka, när nu Afghanistans president Hamid Karzai ensam får hålla i taktpinnen i det jättelika tält där landets konstitution drogs upp 2004.

Bojkottas av klanledare
Dessutom tillåts inte talibanerna delta, och klanledare från Afghanistans våldsamma Wasiristan-dominerade provinser bojkottar jirgan.  

Idén att hålla ett stort klanråd, för att stävja våldet i gränstrakterna mellan Afghanistan och Pakistan, dök upp när de båda ländernas presidenter mötte president George Bush i USA för ett år sen. 

USA menar att talibanerna tillåtits växa i styrka, och att al-Qaidaanhängare haft en säker hemvist i delar av Pakistan, något som Musharraf häftigt tillbakavisat.

På jirgan ska, förutom säkerhet och terrorism, också ekonomisk utveckling och drogbekämpning diskuteras.

90 procent av världens opium
USA passade på att presenterade en ny strategi och utlova mer pengar för att utrota vallmoodlingarna i Afghanistan, som står för 90 procent av världens opium.

Våldet och antalet dödade i Afghanistan har eskalerat de senaste två åren, och är nu det värsta sen USA invaderade Afghanistan 2001 och störtade talibanregimen.

Lena Bejerot, Bangkok
lena.bejerot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista