"Alla kommer att få skatteföreläggande"

Många av de 7 000 svenskar som enligt Skatteverket köpt alkohol på internet, men inte betalat skatt kommer att få vänta innan deras fall tas upp. På torsdagsmorgonen hävdade Skatteverket att skattekraven skulle fördelas slumpmässigt, nu har man kovänt och menar att alla kommer få betala, men att det kommer ta tid.

– Vi kommer naturligtvis att titta på alla de här och gå igenom materialet. Det kommer naturligtvis att ta tid. Alla kommer att bli berörda på något sätt, säger Jan Erik Beckman, analyschefen på Skatteverkets huvudkontor.

Hjälp av Tyskland
Med hjälp av tyska och spanska myndigheter har 7 000 svenskar som handlat alkohol på nätet utan att betala skatt identifierats och nu efter semestrarna börjar Skatteverket skicka ut skatteförelägganden efter att man gjort ett urval av materialet.

Enligt sektionschefen Niclas Rönnberg på Skatteverket i Ludvika, den avdelning inom Skatteverket som handhar just punktskattekontrollen på alkohol, så har man inte gjort något urval alls.

– Vi har valt slumpmässigt ur de material vi har hämtat in, säger han.

Hemlighetsfulla
Skatteverket vill inte säga hur många tjänstemän som arbetar med nätspriten, men om man klarar av 100 ärenden i veckan så kommer det ta ett och ett halvt år att utreda, förutsatt att det inte kommer in nya skatteärenden.

Skatteverket medger att bevisläget är oklart, bland annat för att det bara finns uppgifter om namn på köpare, men inget fysiskt bevis. Det är också oklart hur ofta Skatteverket kommer att begära hjälp av utländska myndigheter för att få fram namn på svenska köpare.

– Det blir inte jättemånga handräckningsärenden, det kan man inte påstå, säger Niclas Rönnberg.

Rörig situation
Överåklagare Sven Erik Alhem, som var expert i alkoholinförselutredningen, har svårt att erinra sig en mer rörig och komplicerad juridisk situation än den som nu uppstått med näthandeln med alkohol.

– Jag tror att det är kolossalt svårt för en vanlig människa som inte arbetar inom rättsväsendet att begripa varför regelsystemet måste vara så ärkebyråkratiskt som det nu verkar vara.

Jens Ericson, SR Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista