Brand på psykiatrisk klinik i Växjö

Nästan exakt fyra år efter den svåra dödsbranden drabbades regionpsykiatriska kliniken i Växjö natten till torsdag återigen av en anlagd brand. Ingen person skadades den här gången, och elden hann aldrig sprida sig.

Men hur en patient kunde lyckas tända eld på en toalett kan verksamhetschef Anita Åkesson inte svara på.

– Någonstans har det brustit någonting, säger hon.

Vad är det då som har brustit ni har ju satsat jättemycket på att förbättra säkerhetsrutinerna?

– Det har vi gjort, vi har förbättrat dem väldigt mycket. Vi har till exempel inga cigarettändare på avdelningarna.

– Jag kan inte svara på vad det är som har hänt, var den här patienten har fått elden ifrån, det kan jag inte förrän jag gått igenom händelsen, säger Anita Åkesson.

Inne på toalett
Strax efter klockan ett natten till torsdag gick larmet från regionpsykiatriska kliniken i Växjö. En kvinnlig patient hade tänt eld på papper inne på en toalett. Men hur kvinnan, som inte har fullständig övervakning, kunde komma åt eld är alltså oklart ännu.

Alla tändare och tändstickor är förbjudna inne på avdelningen och regelbundna visitationer sker. Men den här gången slutade det väl och elden hann aldrig utvecklas på allvar.

Chefer åtalade
Efter branden 2003 som krävde två dödsoffer har sjukhuset fått allvarlig kritik för bristande säkerhetsrutiner och i september ställs två ansvariga chefer inför rätta i Göta hovrätt.

Det har lett till en rad åtgärder som till exempel automatiska brandlarm och sprinklersystem och vid nattens tillbud var dessutom de flesta anställda ordinarie personal och inte outbildade vikarier som för fyra år sedan. 
”Rätt satsning”
Och att nattens brand ändå slutade väl visar att åtgärderna ändå fungerar menar Anita Åkesson.

– Här kan vi se nyttan med sprinklersystem, ingen patient eller personal skadades. Det känns, även om det här inte ska hända och vi ändå inte kan garantera oss hundraprocentigt, känns det ändå väldigt bra att vi fick se att det var rätt satsning med sprinkler, säger Anita Åkesson på regionpsykiatriska kliniken i Växjö.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se
Jerry Sandberg, SR Kronoberg
jerry.sandberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista