Arbetskrav vanligt efter vidareutbildning

Det har blivit allt vanligare att arbetsgivare kräver av sin personal att de måste jobba kvar om de får vidareutbildning betald. I Örebro måste sjuksköterskor som specialutbildas stanna kvar inom landstinget i tre år efter utbildningen. Annars kräver arbetsgivaren pengarna tillbaka.

Vårdfacket i Örebro är kritiskt och rekommenderar ingen att skriva på kontraktet, säger ordförande Anna Vellet.

– Det handlar om att medarbetare blir skyldig arbetsgivaren pengar under en lång lång tid om man skulle vilja kliva av det här. Det är ett tråkigt sätt att försöka säkerställa en god kompetens som patient och medborgare behöver, säger hon.

Återbetalningsskyldiga
Sjuksköterskor som specialutbildas inom landstinget i Örebro måste jobba kvar inom landstinget i tre år efter utbildningen, annats blir de återbetalningsskyldiga för vad utbildningen kostat landstinget.

Enligt Vårdfacket kan det handla om alltifrån en halv miljon till en miljon kronor.

Vanligt kontrakt
Britta Rundström på arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting säger att den här typen av kontrakt har förekommit länge och att det aldrig har varit några invändningar från fackets sida.

Arbetsgivarna vill ha användning för kunskaperna man utbildat för, säger hon.

– Oavsett vilken arbetsgivare man går till så är det klart ett problem. Det är en arbetsgivare som gjort en investering och vill då också ha glädje av den investeringen.

Allt vanligare
Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, hävdar att avtal där arbetsgivaren ställer krav på sin personal att stanna i företaget blir allt vanligare.

– Just inom sådana här klassiska utbildningar som krävs för att kunna genomföra jobbet, som till exempel att bli busschaufför. Men det blir också allt vanligare i personalberoende branscher som till exempel it-branschen och motsvarande branscher, i form av en konkurrensklausul.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista