Strejkerna kostade SAS 300 miljoner

Flygbolaget SAS redovisar ett resultat på 800 miljoner kronor för årets andra kvartal. Vårens strejker har kostat bolaget 300 miljoner kronor, indirekta effekter oräknade. Enligt vd:n Mats Jansson måste strejkerna få ett slut.

– Att bolaget tyngs av strejker är oerhört beklagligt. Vi har kastat 300 miljoner i sjön. Efter strejkerna har vi haft väldigt bra trafikutveckling. Vi ökar nästan nio procent i juli, vilket betyder att kunderna kommer tillbaka till SAS, säger Mats Jansson.

Ända sedan i juni när SAS-ledningen var färdiga med sin plan på hur man ska få SAS på fötter igen efter vårens strejk och en allt tuffare konkurrens, har det spekulerats i hur mycket strejkerna egentligen har kostat bolaget.

Dubbelt så hög vinst
I dag fick vi facit. 300 miljoner kronor, så mycket belastas resultatet negativt.

Trots strejknotan på 300 miljoner kronor gjorde SAS en nästan dubbelt så hög vinst det andra kvartalet på 800 miljoner kronor jämfört med samma period i fjol.

Resultatet var lägre än vad analytikerna hade räknat med och reaktionen på börsen blev tummen ned. Kursen störtdök med en gång och har hittills backat med fem och en halv procent.

Det som är positivt för SAS, som för andra flygbolag, är naturligtvis att ekonomin snurrar på för fullt, men det som är mindre bra är att konkurrensen från lågprisbolagen inte ser ut att avta och att flygbränslet blir dyrare.

Ta sitt ansvar
Den strategiplan som den nya SAS-ledningen la fram i juni ska ge effekt på resultatet först nästa år, men redan nu under andra kvartalet har 14 procent av de sammanlagda kostnadsbesparingarna på 2,8 miljarder tagits hem.

– Jag har en nyckelroll. Som vd måste du ta ditt ansvar. Det var därför jag gick ut i en av de svenska tidningarna för några veckor sedan och sa att om inte vi har stabilitet och ett strejkfritt SAS inom ett par år, tar jag på mig hälften av det ansvaret. Med det bjuder jag också in de fackliga representanterna till ett samråd till att hitta en ny samarbetsmodell och ett nytt sätt att umgås med varandra och att lösa problem utan att strejka, säger Mats Jansson.

Hur mycket betyder det att skära i kostnaderna i konkurrens med de andra bolagen?

– Det betyder väldigt mycket. Flygbranschen har blivit totalt avreglerad med en stenhård konkurrens och med nya aktörer, som kommit in med betydligt lägre kostnader. Den neddragning på 60 miljarder, som SAS har gjort, har till en stor del också gått till kunderna, där vi har sänkt priserna och minskat gapet till lågprisaktörerna, säger SAS vd Mats Jansson.

Ellen Karlberg
ellan.karlberg@sr.se

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista