Sundbybergsmoderater byter parti

Sundbyberg fick i valet förra året en borgerlig majoritet efter 87 år av socialdemokratiskt styre. Men nu byter två fullmäktigeledamöter parti från moderaterna till socialdemokraterna och därmed skiftar majoriteten, enligt Svenska Dagbladet.

En av avhopparna är Michael Spira.

– Vi är övertygade om att det viktigaste för kommunen, i den situationen man befinner sig i nu när man har många långtgående stora investeringar som kommer att påverka sundbybergarnas framtid för mycket lång tid framåt, är att man måste ha en beslutlig, stark ledning som speglar en så bred del utav Sundbybergs invånare som möjligt, säger han.

Den moderata ledningen i Sundbyberg har inte klarat sitt uppdrag enligt Michael Spira och Arne Wijkman och därför tycker de att det är bättre om socialdemokraterna tar över ledningen.

S bjuder in
Socialdemokraternas ordförande i Sundbyberg, Bengt Fasth, har anat att det inte stått rätt till bland moderaterna och socialdemokraterna bjuder nu in övriga partier till en diskussion om vilka som ska leda Sundbyberg framöver.

– Vi vill ha en bredare lösning. Vi är mycket medvetna om att vi inte vann valet och det är också förpliktande i det är sammanhanget. Men situationen har blivit akut därför att det har varit så stora och uppenbara ledningsproblem i kommunen, säger Bengt Fasth.

”Sätter sig över demokratin”
Det förekommer att personer som valts in i kommunfullmäktige byter parti, men det är inte vanligt att det leder till ett majoritetsskifte i en kommun. Moderaten Bo Genfors är kommunalråd i Sundbyberg och han är kritisk till avhoppet.

– De väljare som röstade på alliansen i Sundbyberg har all anledning att känna sig svikna och jag tycker att man i anständighetens namn, om man byter parti så bör man lämna de förtroendeuppdrag som man har fått i det parti man lämnar. Egentligen sätter de sig över demokratin när de gör på det sättet de har gjort, säger han.

Mats Eriksson
mats.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista