Virtuell ungdomsmottagning startas

Det har blivit allt mer populärt att använda sjukvårdsrådgivningssidor på nätet för att få svar på frågor om ens hälsa. Flera miljoner besöker numera de största svenska rådgivningssidorna varje månad.

Samtidigt ökar risken för att felaktig information sprids när de oseriösa sidorna också blir fler.

18-åriga Maxim Sandlund i Luleå har använt nätet en gång.

– Jag hade en sträckning och tänkte kolla vad man skulle göra bäst för att komma i form snabbare. Men det var så mycket olika behandlingar och förslag på sidorna. Vissa sa att man skulle ta det lugnt och andra sa att man skulle binda fast foten. Jag visste inte vad jag skulle tro.

Många besök
Det är ändå många som går in på nätet idag för att stilla sin oro.

– Vi har haft stigande besökssiffror ända sedan vi började år 2000. I våras när vi mätte senast hade vi 700 000 besökare i månaden, säger Lars-Olof Hensjö på sjukvårdsrådgivningen.se, en av de populäraste sidorna.

Undviker besök
Han håller med om att risken finns att folk går på onödiga, eller tvärtom, undviker läkarbesök, på grund av oseriösa sidor med felaktig information.

– Det är inte alldeles lätt att som lekman vara kritisk och förstå vad det rätta och felaktiga är. Jag förställer mig att landstinget som ägare är en garant för många.

Redaktion
Sjukvårdsrådgivningen.se ägs just av landstingen och apoteket. Den består av en redaktion med läkare, sjuksköterskor, men också journalister som exempelvis gör tunga medicinska texter mer begripliga.

Nästa år ska de starta upp en virtuell ungdomsmottagning på uppdrag av regeringen.

– Det är bra. Vissa saker kan vara pinsamma att prata om ansikte mot ansikte, säger Ante Boström, 15-år från i Luleå.

Jobbigt väntrum
Han tror att många drar sig för att gå till den riktiga ungdomsmottagningen. Väntrummet till exempel, är ingen höjdare.

– Du vet att alla runt omkring dig har något sexuellt problem och de vet att du har något sexuellt problem. Det kan bli himla jobbigt om man ses på stan senare, säger han.

Den virtuella ungdomsmottagningen ska inte ta emot exempelvis klamydiatest och eller göra några undersökningar, men samtidigt kunna säga till dem som hör av sig att det inte räcker med det virtuella besöket utan att de också behöver besöka ungdomsmottagningen.

Nils Eklund, P3 Nyheter
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista