Dubbla budskap om folsyra och cancer

En ny svensk studie visar att ett högt intag av B-vitaminet folsyra minskar risken för bröstcancer. Men samtidigt finns annan forskning som visar motsatsen, att folsyra kan öka tillväxten av cancertumörer.

Ulrika Ericson, nutritionist vid Lund Universitet, står bakom den nya studien. Enligt henne är resultaten i studien säkra.

– De som hade det största intaget hade en risk som var nästan halverad jämfört med dem som hade det lägsta intaget, säger hon.

12 000 deltagande
I den nya studien har 12 000 kvinnor följts under 10 år. Kvinnorna har fått svara på frågor om sina kostvanor och forskarna har sedan kunnat dra slutsatsen att de kvinnor som hade ett högt intag av folsyra hade betydligt mindre risk att drabbas av bröstcancer.

Men annan forskning pekar åt rakt motsatt håll, att högt folsyreintag tvärtom ökar risken för cancer. Göran Hallmans, professor i näringsforskning vid Umeå universitet, säger att folsyra har en dubbel effekt.

– I ett normaltillstånd när vi har normala slemhinnor så skyddar det mot cancer men när väl förstadiet till cancer har uppkommit så stimulerar det till tillväxt. Problemet är att i den äldre befolkningen, över 50 års ålder, så kanske nästan hälften av befolkningen har förstadier till tjocktarmscancer, prostatacancer och kanske på samma sätt för bröstcancer.

– Så det här är egentligen ett jätteproblem. Det är som att välja mellan pest och kolera, säger Göran Hallmans. 

Berikat mjöl
Livsmedelsverket ska inom kort ta ställning till om Sverige ska börja berika mjöl med folsyra, en fråga som diskuterats i flera år. Syftet är i första hand att förebygga fosterskadan ryggmärgsbråck.
I USA och Kanada har mjöl berikats med folsyra sen 1998 och där har fallen av ryggmärgsbråck minskat betydligt. Men nya studier visar att förekomsten av tjocktarmscancer samtidigt ökat.

Riktade åtgärder
Fördelarna och nackdelarna med höjt intag av folsyra gör att frågan är svår för Livsmedelsverket. Men Göran Hallmans på Umeå universitet tror inte att Sverige kommer att införa folsyreberikning av mjöl.

– Vi kan helt enkelt inte berika vårt mjöl för att ge det till en hel befolkning utan vi måste hitta riktade åtgärder där fertila kvinnor får tillgång till folsyra på ett annat sätt, säger Göran Hallmans.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista