Straffbart att hålla slavar i Mauretanien

I Mauretanien har det blivit straffbart att hålla människor som slavar. Slaveriet avskaffades för 25 år sedan, men fortfarande beräknas mer än en halv miljon människor leva i slaveri i landet.

Asim Turkawi på människorättsorganisationen Anti-Slavery International välkomnar den nya lagen.

– Nu när slaveriet gjorts straffbart kan advokater och andra ta slavägarna till domstol, säger Asim Turkawi.

Skadestånd
De människor som varit slavar kan begära skadestånd. Fängelse i upp till tio år kan dömas ut till den som utnyttjar slavar, och tvååriga straff till den som förespråkar eller försvarar slaveri.

Slaveriet avskaffades av presidenten 1981, men eftersom det inte samtidigt kriminaliserades och gjordes straffbart blev avskaffandet ganska verkningslöst.

– Slaveri är en del av traditionen, av det normala i Mauretanien, säger Asim Turkawi.

Svårt att förändra
En familj äger slavfamiljer under flera generationer, människor föds, lever och dör i slaveri. Det har varit svårt att ifrågasätta och förändra ett sådant system, som också finns i andra länder i Västafrika som Niger och Mali.

Men nu med den nya lagen tror Asim Turkawi att många advokater och människorättsorganisationer kommer att börja dra slaverimål inför rätta, och att de har fått en helt ny plattform att arbeta och debattera från.

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista