LO-kritik: Alliansen agerar odemokratiskt

LO:s ordförande Vanja Lundby Wedin gick på torsdagen till hårt angrepp mot regeringen, när hon i ett tal på SSUs kongress kallade statsminister Fredrik Reinfeldt och hans regering ett hot mot demokratin. Hon tog bland annat upp förändringarna av arbetslöshetsförsäkringen.

– De har spottat ur sig förslag på ett sådant sätt att jag tycker att det är ett direkt hot mot demokratin. För vårt styrelseskick, vårt statsskick det innebär att vi faktiskt ska ha breda remissrundor och lyssna in viktiga folkrörelser, viktiga intresseorganisationer. Men det har de gjort till en formalitet, och så kör de stenhårt sitt rejs, säger Vanja Lundby Wedin.

Alltför snabba förändringar
Vanja Lundby Wedin säger att det är LO som intresseorganisation som inte behandlas på ett demokratiskt sätt när Fredrik Reinfeldts regering snabbt genomför förändringar av exempelvis arbetslöshetsförsäkringen.

LO får inte en rimlig tid på sig att svara på förslagen, säger hon. Samtidigt har Fredrik Reinfeldt och moderaterna varit noga med att upprätthålla ett gott förhållande till LO.

– Det är regeringen och riksdagen som beslutar. Men vi har en tradition som är en viktig del utav den demokratiska förankringen som vi brukar ha av politiska beslut i Sverige. Det är det remissförfarandet som finns, både utredning och remissförfarande. Här tycker jag att man har slarvat ordentligt, säger Vanja Lundby Wedin.

Men kan man kalla det för odemokratiskt?

– Ja, jag tycker att det är en ordning som inte blir en levande demokratisk process, där man faktiskt lyssnar in olika remissinstanser. Jag tycker inte att det känns som riktigt demokratiskt.

Har du framfört det här till regeringen?

– Jag har sagt det när jag har träffat företrädare för arbetsmarknadsdepartementet. Men sedan har jag tänkt att i någon slags formell ordning kontakta regeringschefen Reinfeldt. Nu har jag ju inte träffat honom sedan han blev regeringschef, så jag vet inte, men jag tänkte ändå att jag skulle göra det. Och det har inte att göra med att det bara är fackföreningsrörelsen, det är nog fler som känner på samma sätt tror jag.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista