Thaksin populär bland Manchesterfansen

I helgen är det premiär för Premiere League-fotbollen i England. Flera svenskar har uppmärksammats under försäsongen, Fredrik Ljungberg har bytt klubb till Westham och Sven Göran Eriksson är tillbaka i engelsk fotboll som coach för Manchester City.

En klubb som köpts upp av den kontroversielle förre premiärministern i Thailand Thaksin Shinawatra. Men i Manchester är det inte många som kritiserar den nye ägaren.

– Han valdes ju demokratiskt, och störtades sedan av militären, säger Dennis Cambell, säsongskorts-innehavare sedan 45 år tillbaka.

Nej bland supportrarna är Thaksin älskad.

Sålt sin själ
Men David Conn, författare till böcker om fotboll och sportskribent på bland annat The Guardian tycker att den engelska fotbollen, överhuvudtaget som han säger, sålt sin själ till djävulen, och han tycker att det är ett problem att supportrarna inte bryr sig.

– Det har varit för lite kritik och för få analyser av Thaksins och andra klubbägares bakgrund säger David Conn. Nyligen skrev han en artikel i The Guardian, som hette ”The big sellout”, med underrubriken att sälja ut sina familjeklenoder. Det är det han tycker att den engelska fotbollen gör.

Korruptionsanklagad
Thailands förre premiärminister Thaksin har åtalats i Thailand för korruption, han misstänks bland annat för att tillsammans med sin hustru ha köpt statlig mark till underpris under sin tid som premiärminister. Thaksin har också kritiserats för brott mot mänskliga rättigheter i samband med Thailands krigsförklaring mot narkotika.

Men i Manchester är han som sagt populär, han har ordnat fester här, köpt dyra spelare och framförallt sett till att Sven-Göran Eriksson nu tränar klubben. David Bartley tycker att man måste ge Thaksin en chans.

Johan-Mathias Sommarström, Manchester
johan-mathias.sommarstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista