Landstingen bör erbjuda omskärelse

Det kan bli obligatoriskt för alla landsting att genomföra omskärelse på små pojkar, om barnens familjer önskar det. Ett förslag om det här kom från Socialstyrelsen i våras, och nu är det flera riksdagspartier som lutar åt att säga ja till det.

Bakgrunden är att många familjer i dag låter personer utanför sjukvården genomföra omskärelsen, och det kan leda till allvarliga infektioner.

Socialstyrelsen föreslog i våras att alla som vill ska kunna få sina pojkar omskurna inom hälso- och sjukvården och att landstingen ska vara skyldiga att genomföra operationen.

Förslag på remiss
Socialdepartementet kommer snart sända ett liknande förslag på remiss och flera partier lutar åt att genomföra det.

Socialminister Göran Hägglund vill inte ta ställning än, men kristdemokraten Chatrine Pålsson Ahlgren som sitter i riksdagens socialutskott tycker att förslaget är bra.

– Det viktigaste för mig är att om ingreppet görs, är att det ska göras så säkert som möjligt. För de här små gossebarnen, det måste samhället garantera, säger hon.

Folkpartiets gruppledare i riksdagen, Johan Pehrson, säger till Ekot att mycket talar för förslaget.

”Förbättra informationen”
Socialutskottets ordförande, centerpartisten Kenneth Johansson, vill gå i samma riktning men är osäker på om ingreppet ska bli obligatoriskt för landstingen eller om det räcker med mer information till föräldrarna och andra åtgärder som gör att fler landsting erbjuder tjänsten.

– Vi måste förbättra tillgängligheten och vi måste förbättra informationen och jag vet att det finns föräldrar som tror att det är förbjudet i Sverige att utföra omskärelse, säger Kenneth Johansson.

Moderaterna säger i dag vare sig ja eller nej.

Etiskt problem
I den allmänna debatten ser många ett etiskt problem i att sjukvården skär bort något som är friskt och att den lille pojken inte har något val. Socialdemokraten Ylva Johansson vill trots det tvinga landstingen att genomföra operationerna.

– Risken att göra det utanför sjukvården är så väldigt stor. Sjukvården gör ju också andra saker som inte har med sjukdom att göra, till exempel hjälper man människor att få barn, så sjukvården har dag uppgifter som inte handlar om sjukdom, säger Ylva Johansson.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista