Polen: Nyval lösningen på politisk kris

Det mesta talar för att det blir nyval i Polen. Polens president Lech Kaczynski och oppositionsledaren Donald Tusk enades under torsdagen om att ett nyval är enda sättet att komma i från det politiska dödläget. Dagens reaktion är egentligen bara en bekräftelse på vad den polske premiärministern Jaroslaw Kaczynski sade i onsdags.

– Jag är för nyval så snart som möjligt eftersom vi har en destruktiv opposition mot oss.

Koalitionen bröt ihop
Den konservativa polska koalitionsregeringen bröt ihop i början av månaden när jordbruksministern och populistledaren för partiet Självförsvar Andrzej Lepper sparkades anklagad för mutbrott.

Parlamentets sommaruppehåll gjorde att krisen dämpades. Men nu är både regering, opposition och statschefen överens om att ett nyval är enda sättet att lösa minoritetsregeringen från sin handlingsförlamning.

De ordinarie parlamentsvalen skulle äga rum om två år, nu blir de alltså redan till hösten.

Ingen överraskning
Den stora överraskningen är egentligen inte nyvalet utan att koalitionsregeringen trots allt höll ihop så länge.

Nästan varje månad sparkades en minister. Och lika ofta blamerade sig regeringen med klumpiga uttalanden bland annat om homosexualitet, och med en lagvidrig jakt på förmenta kommunistagenter.

Utrikespolitiken är regeringens svagaste disciplin medan däremot ekonomin går bra.

Kjell Albin Abrahamson
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista