Medicinteknikjätte stämmer Röda korset

Ett av världens största företag det amerikanska medicinteknikföretaget Johnson and Johnson har stämt det amerikanska Röda korset för varumärkesintrång, stämningsansökan lämnades in till en domstol i USA i onsdags.

Det är efter månader av förhandlingar mellan Röda korset och Johnson & Johnson som företaget nu vänt sig till domstolen. Från bolagets sida menar man att hjälporganisationen olovligen använt sig av logotypen, det röda korset i kommersiella sammanhang. 

Hävdar rätten
Och att det multinationella företaget, med varumärken som Natusan i Sverige och Band aid i USA, haft rätten till den kommersiella användningen av korset i över etthundra år för sina plåster och förstahjälpen lådor.

Faktum är att bolaget skrev ett avtal med amerikanska Röda korsets grundare, Clara Barton, om rätten att få använda det röda korset för sina medicinska produkter.

Säljer egna produkter
Sedan 1897, sex år efter att det amerikanska Röda korset bildades, har det röda korset funnits på en del av bolagets produkter. Det som hänt nu är att hjälporganisationen börjat sälja egna första hjälpen lådor och produkter i vissa butiker.

Johnson and Johnson har begärt att all försäljning av dessa stoppas och att alla osålda produkter och den vinst de genererat överlämnas till det multinationella bolaget dessutom kräver man ett opreciserat belopp skadestånd.

Tror sig vinna
Det amerikanska Röda korsets chef i USA kallar stämningen obscen och menar att produkterna som säljs hjälper amerikanerna att vara beredda om något skulle hända och att alla vinster från försäljningen går till Röda korsets hjälpverksamheter i USA.

Till nyhetsbyrån AP säger han sig vara säker på att vinna en eventuell rättegång.

Patrik Holmström, Washington
patrik.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista