Oro över SF:s köp av Astoria

Fler och fler ser nu allvarligt på att Svenska Bio köper konkursdrabbade Astoria Cinemas, före detta Sandrews. Svenska Bio ägs till hälften av SF, Svensk Filmindustri, som alltså nu nästan totalt kommer att dominera den svenska biomarknaden.

Charlotta Denward är produktionsstödschef på Svenska Filminstitutet.

– Det innebär att SF i praktiken får makten att diktera vad som ska visa på alla biografer i Sverige, och därmed får de också makten att bestämma vilka filmer som ska distribueras och importeras och produceras och i slutändan också får lov att möta vilka filmer som ska möta publiken, säger hon.

Bred film
Många i Filmsverige oroas nu över att det som kallas kvalitetsfilm kommer att drabbas hårt när SF nu köper Astoria Cinemas efter konkursen. Detta eftersom SF är inriktade på bred film som drar mycket publik.

SF har uttryckt att företaget ska satsa mer på kvalitetsfilm men det har inte märkts av i Umeå där SF redan i januari tog över Astorias Biograf Royal det säger Berit Renström, ordförande på ideella Folkets Bio i Umeå.

– Royalbiografen har stått tom sen i januari och SF ska riva ut all inredning och teknik. I folkets bio vi jobbar med att försöka ta över, men vi har ju inga pengar, säger hon.

Försämrats betydligt
Kulturlivet när det gäller film i Umeå har försämrats betydligt säger Berit Renström och hon anser att det är nödvändigt med flera aktörer för att få en fungerande marknad.

Något som även Konkurrensverket ansåg för två år sen. Då ville SF köpa dåvarande Sandrews men konkurrensverket satte tvärstopp eftersom det inte var i enlighet med konkurrenslagen att en av två dominerande aktörer köper upp den andra.

Konkurrenslagen verkningslös
Något som inte är aktuellt idag säger Erik Westerström på Konkurrensverket eftersom konkurrenslagen inte reglerar att någon får monopol på grund av att någon annan går i konkurs.

– Konkurrenslagen kan inte ta hand om alla konkurrensproblem på marknaden. en konkurrent har uppenbarligen inte lyckats på marknaden och tvingats gå i konkurs.

– Det är ju olyckligt eftersom då försvinner en betydelsefull konkurrent och det är ju ett konkurrensproblem. Det är ju inte förbjudet att vara stor, det finns ju många företag som är stora på sina respektive marknader, i en mängd olika branscher, säger han.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista