Nya spekulationer om Stockholmsbörsen

Torsdagens nyhet att Dubaibörsen vill köpa 25 procent av Stockholmsbörsens ägarbolag OMX satte på nytt fart på spekulationerna om en budstrid mellan den amerikanska börsoperatören Nasdaq och Dubaibörsen.

OMX aktie steg kraftigt på Stockholmsbörsen på torsdagen.

Fem procent
På torsdagseftermiddagen meddelade Dubaibörsen att man redan nu har köpt nästan fem procent av aktierna i OMX och dessutom har avtal om att få köpa ytterligare 22,5 procent.

I praktiken innebär det att Dubaibörsen med den förre OMX vd:n Per Larsson i spetsen nu kontrollerar 27,4 procent av aktierna i OMX, och att man kan blockera Nasdaqs bud.

Sparsamma kommentarer
Från själva Nasdaq här i USA är kommentarerna än så länge sparsamma. I ett skriftligt uttalande säger man att man står fast vid sitt bud som idag är betydligt lägre än Dubaibörsens prislapp på 230 kronor per OMX-aktie, och att man uppmanar OMX ägare att inte acceptera Dubaibörsens bud.

I en intervju med den amerikanska nyhetsbyrån Bloomberg säger Nasdaq-chefen Robert Greifelt att man har de finansiella muskler som behövs om man skulle tvingas ändra sitt bud som idag består av både aktier och kontanter och därför värderas till ungefär 200 kronor per aktie.

Greifeld säger också i intervjun att i förlängningen är Nasdaqs bud bättre för OMX:s aktieägare eftersom de då kommer att få ta del av det sammanslagna bolaget.

Patrik Holmström, Washington
patrik.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista