Allt färre fristående skivaffärer i landet

Det kan bli glest med fristående skivaffärer i landet i framtiden. Två län har nyligen blivit av med sina sista fristående skivbutiker. Men det finns företag som säljer allt fler skivor.

Var köper ni er musik?

– Det är olika, mest på nätet. Jag köper eller laddar ner, säger Anna Kurberg.

– Jag köper på nätet, säger Joakim Bendriksson.

Varför går ni inte till skivaffärer?

– För att det är för dyrt.

– På nätet finns mer att välja på.

Det blir allt färre skivaffärer i landet. Nyligen blev både Värmlands och Skaraborgs län av med sina sista fristående skivaffärer.

Läggs ner
Det finns inga exakta siffror på hur många fristående skivaffärer det finns i landet. Men Jonas Thulin, försäljningsdirektör på Universal Music, beräknar dem till 250 stycken. Under det senaste året har ungefär 40 skivbutiker lagts ned. Främst i mindre orter.

Även om skivförsäljningen fortfarande pekar nedåt, har kedjor som Bengan och Skivlagret öppnat flera nya skivaffärer i landet under det senaste året, och fler är på gång.

Nätförsäljning
Men framför allt har skivförsäljningen i Sverige förflyttats till nätet. För flera nätförsäljare som Ekot talar med, som Cdon och Ginza ökar försäljningen.

Nu när flera fysiska skivaffärer läggs ned, kommer det nätförsäljarna till godo, säger Erik Zaar, marknadsansvarig på företaget Ginza Musik.

– Ja, om man tänker på att de får lägga ner på grund av en svikande försäljning så ser vi ju det som något positivt. Det är många som väljer att köpa sin musik av oss näthandlare istälet för att köpa skivor i butik. Det har kommit oss till godo.

CD-skivan är alltså inte död?

– Nej långt ifrån. Vi tror att den kommer att leva ett ganska gott liv i många år framöver.

Johan Tollgerdt, SR Göteborg
johan.tollgerdt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista